Nieuws

Gepubliceerd op: 09/10/2019

Total talent acquisition en MSP’s centraal thema op ProcureCon

Tijdens ProcureCon, het internationaal congres over HR/inkoop,  Contingent Workforce en Talent Acquisition, presenteerden enkele topmensen uit de internationale HR/procurement-wereld hun nieuwste praktijkcases. In hun behoefte aan total talent management stellen zij steeds meer eisen aan MSP’s. Verschillend leden van het MSP-netwerk waren op het congres aanwezig. We vroegen hen welke ontwikkelingen zijn zien op dit gebied in de huidige inhuurmarkt?

“We zijn hier met vier man sterk om twee dagen lang alles te absorberen”, zegt Anne Meint Bouma, directeur van Brainnet, tijdens ProcureCon dat op dinsdag 24 en woensdag 25 september in Amsterdam heeft plaatsgevonden. Bouma bespeurt tijdens de conferentie drie trends in de inhuurmarkt. De eerste: “Een paar jaar geleden draaide alles om kosten en compliance. Nu draait het allemaal om talent management, het juiste talent op het juiste moment aantrekken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt.”

Bouma ziet ten tweede dat HR/procurement binnen de meeste grote bedrijven druk bezig is met integratie van vast en flex. “De meeste hebben hiervoor projecten lopen of hebben in ieder geval een visie hierop.” Maar dat geldt niet voor SOW, stelt Bouma. “Alle partijen worstelen hiermee. Er is nog geen goede oplossing voor gevonden. Opvallend daarbij is dat Unilever zegt dat ze misschien zelf een SOW-oplossing gaan bouwen.”

Heel veel data

In de ene na de andere presentatie wordt tijdens ProcureCon geschermd met de mogelijkheden om data te vergaren. Zo laat Randstad Sourceright zien hoe zij voor PwC in Groot-Brittannië tot op regioniveau per profiel de wervingsmogelijkheden heel nauwkeurig in kaart brengt. Een derde trend die Bouma dan ook ziet is de toename van de behoefte aan data bij sourcing. “Er zijn veel verschillende systemen die het proces van het verkrijgen van data faciliteren. Maar de vraag blijft wel ‘hoe gebruik je die data?’ ‘hoe zet je die tools in?’”, zo is zijn kritische kanttekening.

HR analist Mervyn Dinnen geeft dit in een van de paneldiscussies ook aan. “HR-mensen zijn gek op data en er zijn ook veel analyses uit een VMS te halen tegenwoordig, maar het echt goed gebruiken van die data – dat zie je nog maar weinig.”

Mijntje Nooij van Randstad Sourceright merkt eveneens dat er tijdens de conferentie veel over data wordt gesproken, maar dat het nogal eens ontbreekt aan het benutten hiervan in de praktijk. “Als providers zijn wij heel erg gericht op digitalisering, de mogelijkheid om data uit systemen te halen. Maar de vraag is ‘wat doe je er vervolgens mee’? Daar moeten wij als MSP klanten meer in meenemen. Die human touch is heel belangrijk.”

Orkestleider

Nooij ziet net als Bouma een duidelijke verschuiving naar total talent management. “Wij gaan steeds meer weg van puur MSP of RPO. Er wordt steeds meer gedacht vanuit het werk dat gedaan moet worden, in plaats van denken in termen als functies.”

Friso van de Kolk (Agile One) beaamt dat. “Getting work done – daar gaat het hier tijdens de conferentie om. Werkgevers willen vast en flex steeds meer loslaten en onafhankelijk van contract het juiste talent binnenhalen. Het is aan ons om die bedrijven daarin te ondersteunen.” Van de Kolk merkt ook tijdens ProcureCon dat bedrijven dat van een MSP verwachten. “Compliance is een hygiënefactor, dat moet gewoon goed zijn. Maar de MSP moet ook een regisseur zijn. Het wordt van je verwacht dat je de lead neemt. Dan moet je die rol ook pakken.”

Ali Gilani, talent & resourcing director, marine & technology, bij de Brite Babcock International Group, vergeleek in zijn presentatie het beheersen van total talent management met het leiden van een orkest. Een vergelijking die Van de Kolk aanspreekt: “Ieder instrument heeft een eigen rol. En niet iedereen speelt tegelijk, je bepaalt als orkestleider wie, wanneer, welke partij moet spelen. Zo is het met total talent management ook.”

Een meer geïntegreerde benadering in het aantrekken van talent is inderdaad wat de meeste HR/procurement professionals voornamelijk bezighoudt, zo bleek ook uit een kleine poll tijdens ProcureCon. Een mooi voorbeeld van total talent management is de case die Alex de Jager (general manager central procurement contingent workforce bij Shell) presenteerde.