Nieuws

Gepubliceerd op: 10/03/2020

Forse groei MSP-dienstverlening in Europa, terwijl MSP-omzet in VS juist daalt.

MSP-dienstverlening groeit vooral in Europa. Dat blijkt het Economic Report 2020 van de World Employment Confederation (WEC), de wereldwijde koepel van brancheorganisaties van arbeidsbemiddelaars.

In de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) groeide de omzet van MSP-dienstverleners tussen 2015 en 2018 met maar liefst 42%. Ook in de regio Azië en de Stille Oceaan is de omzet flink gegroeid: bijna 41% in drie jaar tijd. Noord- en Zuid-Amerika blijven achter. De omzet daalde in 2018 zelfs met 3% ten opzichte van 2017. De WEC baseert de berekeningen op cijfers van Staffing Industry Analysts (SIA).

Wereldwijde stijging

Wereldwijd werken steeds meer organisaties met een MSP-programma. Dit doen zij volgens de WEC om de inzet van hun extern personeel te optimaliseren en ondertussen focus te houden op de eigen kernactiviteiten. De uitgaven aan de inhuur van personeel via een MSP-programma zijn in drie jaar tijd wereldwijd met ruim 26% gestegen: van € 94,7 miljard in 2015 naar € 119,5 miljard in 2018.

Ongeveer driekwart van alle omzet via een MSP komt van tijdelijke werknemers en zelfstandigen die via een bureau werken. Wereldwijd loopt zo’n 20% van al deze bureauomzet via een MSP.

De rest van de omzet verdienen MSP-dienstverleners door rechtstreeks zaken te doen met externen, bijvoorbeeld via statements of work (SoW).

Meeste omzet met vendor-neutral

De WEC onderscheidt drie vormen van MSP-dienstverlening, die we allemaal ook in Nederland tegenkomen:

  • ‘Master supplier’, waarbij de MSP een flink deel het extern personeel ook zelf levert.
  • ‘Vendor-neutral’, waarbij de MSP nooit eigen personeel levert, maar uitsluitend gebruik maakt van leveranciers.
  • Hybride, een mengvorm van bovenstaande.

Wereldwijd loopt 49% van de omzet van MSP’s via een ‘vendor-neutral’-model. Volgens WEC hebben steeds meer organisaties behoefte aan een MSP-programma dat ook RPO-dienstverlening bevat (recruitment process outsouring, of het uitbesteden van de werving van vast personeel).

De totale omzet van arbeidsbemiddelaars wereldwijd is volgens het rapport €473 miljard, waarvan 64% verdiend wordt in de vijf grootste markten: de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

 

Bron: WEC Economic Report 2020 (dit onderzoek is gedaan voor het uitbreken van de corona-crisis)